Rada

Černonohá (americká) fretka

Černonohá (americká) fretka


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Americká fretka alebo fretka americká (Black-Footed Ferret) je uvedená ako ohrozený druh. Od roku 1980 sa začalo postupné zotavovanie sa v zajatí obyvateľstva. V súčasnosti sa za prírodných podmienok zviera nachádza v Severnej Amerike.

Podrobný popis plemena

Americká fretka s čiernymi nohami je dravým členom rodiny Weasel. Zviera má malú hlavu, pretiahnuté šľachovité telo s dlhým krkom, huňatým chvostom a malými krátkymi nohami. Ak sa pozorne pozriete na fotografiu fretky čiernej a kuny, všimnete si vonkajšiu podobnosť zvierat.

Kožušina fretky je hladká, svetlo krémovej farby s bielou podsadou. Tvár fretky zdobí čierna maska. Chodidlá a koniec chvosta sú tiež natreté kontrastnou čiernou farbou. Vďaka tejto farbe sa dravec dokonale maskuje v prírode a bez prekážok loví svoju korisť. A fretka sa živí hlodavcami, hmyzom a malými vtákmi.

Muži a ženy sa líšia veľkosťou. Hmotnosť dospelej ženy je asi 700 - 800 g, muži vážia viac - 1 - 1,2 kg.

Kvôli hodnotnej kožušine bola populácia fretiek čiernohlavých takmer na pokraji vyhynutia. Vďaka úsiliu amerických vedcov sa však medzera vo faune úspešne vyplnila. Viac ako 600 jedincov sa vrátilo do svojich prirodzených biotopov, ale to nestačí a tento druh je stále na stránkach Červenej knihy.

Tieto malé zvieratá cestujú pri hľadaní koristi na veľké vzdialenosti, šikovne vyliezajú do dier hlodavcov a oberajú hniezda o malé vtáky. Prirodzené prostredie fretky sa nachádza v celej Severnej Amerike. Zvieratá lovia na rovných pozemkoch aj v pohoriach.

Fretky žijú v zajatí asi 9 rokov. V prírode je ich dĺžka života oveľa kratšia - 3 - 4 roky. Zaznamenaná bola jedinečná fretka s dlhou životnosťou, ktorá žije v americkej zoo už viac ako 11 rokov.

Biotop

V prírode je rozsah americkej fretky obmedzený na územie Severnej Ameriky. Zvieratá chované v umelých podmienkach sa vypúšťajú do ich známeho prostredia: v oblasti skalnatých hôr, nížin a nízkych hôr Kanady, USA a Grónska. Fretka tam žije, loví a rozmnožuje sa.

Pri hľadaní koristi fretky ľahko prekonajú všetky vzdialenosti: ich nohy sú prispôsobené na zdolávanie výšok hôr, hrebeňov, pobrežných plání a náhorných plošín. Existujú prípady, keď sa tieto úžasné zvieratá našli v nadmorskej výške viac ako 3 tisíc metrov nad morom v štáte Colorado.

Zvyky a životný štýl

Americká fretka je od prírody dravec, ktorý loví iba v noci. Zviera je potichu nočné, pretože príroda ho obdarila živým čuchom, citlivým sluchom a zrakom.

Drobné telo a prirodzená pružnosť umožňujú fretke nerušene sa infiltrovať do hlinených nôr pre lovecké hlodavce.

Fretky s čiernymi nohami nezablúdia do skupín a žijú sami. Povahou rodina lasičiek nevykazuje agresiu voči svojim príbuzným. Na začiatku párenia zvieratá vytvárajú páry, aby rozmnožovali potomstvo.

Prečo miznú fretky s čiernymi nohami?

Americká fretka tmavonohá žije v najnebezpečnejšom ekosystéme - severoamerickej prérii. V minulosti bola táto rozsiahla oblasť tvorená z bahna, piesku a hliny vymývanej milióny rokov zo Skalistých hôr. Skalnaté hory vytvorili v oblasti suché podnebie, ktoré blokuje prúdenie vzduchu z Tichého oceánu. Za týchto podmienok sa vytvorila dosť vzácna fauna: hlavne kríky a nízka tráva.

Napriek zložitým podmienkam sa predstavitelia rodiny lasičiek dokonale adaptovali, množili a lovili svoju obľúbenú pochúťku - prérijné psy. Avšak so začiatkom prosperity agropriemyselného sektoru v USA sa začal aktívny rozvoj polí a lúk pre poľnohospodárske zariadenia. Kolónie prérijných psov boli prakticky vyhubené ľudskými rukami. Mnoho polí bolo zoraných, takže fretky už nemohli loviť a zomierali od hladu.

Keď fretka stratila hlavný zdroj potravy, začala loviť farmových králikov, vtákov a kuracích vajec. V reakcii na to americkí poľnohospodári začali dravca chytiť do pasce, návnadiť a strieľať.

Okrem dopadu človeka na mor zomrelo aj veľa fretiek s čiernymi nohami.

Takže fretky s čiernymi nohami boli na pokraji úplného zničenia, ale ľudstvo dokázalo zastaviť vyhladenie jedinečného druhu a doplniť počet jedincov.

Čo jedáva americká fretka?

V strave predátora dominujú malé zvieratá:

  • Hmyz (chrobáky, mravce, cvrčky, vážky atď.);
  • Hlodavce (myši, gophers, stepné psy atď.);
  • Malé vtáky a ich vajcia.

V strave amerických fretiek dominujú malé hlodavce, najmä prérijné psy. Jedno zviera zožerie ročne až 100 psov. Životaschopnosť ohrozeného druhu priamo závisí od populácie hlodavcov.

Na prežitie a stravu pre mužov stačí 45 hektárov polí, pre samicu s teliatami oveľa viac - od 60 hektárov a viac. Muži a ženy sa často prekrývajú v rovnakom prostredí. V takom prípade zvíťazí silnejšie pohlavie v nesúťažnom boji a ženy s potomkami môžu zomrieť od hladu.

V zime fretka navštevuje aj farmy, kde loví malé hospodárske zvieratá: králiky, prepelice, kurčatá, kradne nevyliahnuté vajcia atď.

Chovné vlastnosti

Po dosiahnutí veku 1 roka sa černonohá fretka považuje za dospelého, sexuálne dospelého jedinca, pripraveného na párenie. Počas celého života samice plodia potomstvo ročne.

S nástupom jari, v prírodnom a umelo vytvorenom prostredí, fretka samica aktívne a vytrvalo prenasleduje samca. Americkí predstavitelia rodiny lasíc sa nerozlišujú podľa lojality a monogamie. Často sa na začiatku rutiny u 1 muža tvoria páry s niekoľkými ženami.

Gravidita u samíc trvá 1,5 mesiaca a u potomkov samice americkej fretky čiernej nohy sa objaví 5-6 fretiek. To je oveľa menej ako v prípade gopherov alebo svišťov. Po narodení sú mláďatá pod ochranou matky asi 1 - 1,5 mesiaca. Po celú dobu sa matka starostlivo stará o svojich potomkov a chráni ich pred nebezpečenstvom.

Na jeseň sa odrastené khooryaty osamostatňujú. Po vystúpení z diery opustia rodinu a začnú svoj dospelý život.

Zaujímavosti

Americká fretka je veľmi odolné zviera. Pri hľadaní potravy je schopný zabehnúť viac ako 10 km za noc. Napriek svojej malej veľkosti predátor vyvinie pri hľadaní koristi rýchlosť viac ako 10 km / h. Pohybuje sa hlavne v skokoch.

Zviera s malou dĺžkou tela 50 cm má vynikajúci našuchorený chvost, ktorý dosahuje dĺžku 15 - 20 cm.

Zaujímavý fakt, o ktorom vie len málo ľudí: Americké fretky sú veľmi hudobné. Keď je zviera v stresovej situácii (strach alebo strach), fretky vydávajú hlasné zvuky rôznych tónov. V období párenia zvieratá okrem kriku syčú a vydávajú zvuky podobné smiechu.

Záver

Americká fretka je jedinečné zviera. Príroda ho obdarila bohatou srsťou, rozpoznateľnou farbou, tenkým drôtovitým malým telom a veľkou výdržou. Na pozadí svetlej kože kontrastujú tmavé labky a koniec chvosta.

Prairský pes je obľúbenou pochúťkou a základným krmivom pre fretky s čiernymi nohami. Predátor často napáda aj kurčatá, zajace a králiky. Za týmto účelom americkí poľnohospodári svojho času vyhlásili hon na predátora: nastražili pasce, zastrelili a rozptýlili jed.

Okrem lovu zvierat ľudia nenávratne prispeli k populácii prérijných psov. Polia sa obrábali na sadenie zeleniny, predtým boli nedotknuté krajiny kultivované a veľa hlodavcov bolo prakticky vyhubených. Na hranici úplného vyhynutia bol druh stále zachránený. Ľudstvo malo taký silný vplyv na prírodu, že toto jedinečné zviera je prítomné na stránkach Červenej knihy.


Pozri si video: Are FERRETS FUNNIER than CATS u0026 DOGS? See for yourself! - Ultra FUNNY FERRET VIDEOS (Február 2023).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos